Vrtne ute

Nekaj življenjskih situacij primernih za postavitev vrtne ute.

1.)    Gradnja hiše: kdorkoli je že kdaj v življenju gradil hišo ve, koliko opreme, materiala, orodja in različnih inštalacijskih elementov se med gradnjo hiše nahaja okoli gradbišča. Dokler hiša ni  postavljena je pač potrebno tovrstno premoženje ustrezno spraviti pod ključ. Ne samo zaradi možnosti odtujitve, temveč tudi zato, da te predmete zaščitimo pred vremenskimi okoliščinami. Postavitev vrtne ute je najverjetneje najboljša, če ne že edina alternativa urejenem in ustrezno zaščitenem gradbišču. V leseno lopo ali vrtno uto manjših dimenzij (3×2 metra) lahko spravimo presenetljivo veliko gradbenega materiala in orodja.

2.)    Ureditev okolice: lastniku večjega vrta se slej ali prej odpre apetiti po kakšnem paviljonu iz lesa ali vrtni uti z majcenim balkončkom. Lesena uta v tem primeru služi kot bližnje prebežališče, kot izoliran otok pod streho, kjer človek lahko v miru prebere kakšno dobro knjigo, ali se preda kakšnemu drugemu hobiju. Tudi najcenejše vrtne hišice, kot jih je mogoče naročiti pri Baumaxu ali Bauhausu, je mogoče prav lično opremiti in tudi znotraj urediti na način, da nudijo ves potreben komfort za tistih nekaj ur, ki jih prebijemo v njej.

3.)    Prebežališče za najstnike: kar si pubertetni najstniki najbolj želijo je »mir pred tastarimi«. Vrtno hišico je mogoče urediti kot prostor za zabave podivjane mladine, ki je ravno dovolj oddaljen od hiše, da ni moteč za starše, in ravno prav blizu, da je mogoče vsak čas vršiti kontrolo nad dogajanjem. Vrtne hišice in ute so tak odličen kompromis med potrebami mladine in zahtevami staršev. V kolikor v uto speljemo še električno napeljavo, lahko otroci brez skrbi »nabijajo muziko« brez konfliktov s starši.

4.)    Prostor za kurjavo: je ena najbolj očitnih funkcionalnih lastnosti vrtne hišice. Za gospodinjstva, ki se ogrevajo na trda goriva, je shranjevanje le teh v vrtni uti precej cenejše kot gradnja dodatnega tehničnega prostora v samem stanovanjskem objektu. Kurjava bo na takšen način resda nekaj metrov oddaljena od peči, vendar lepo shranjena na suhem in ne bo zasedala prepotrebne bivalne površine v sami hiši.

5.)    Shramba za živila: vrtne ute so odlična ideja za shranjevanje različnih vloženih prehrabenih izdelkov in tudi gospodinjskih aparatov, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno. Vrtna uta lahko brez skrbi služi za podaljšan »špajz« oz. shrambo, kamor je možno postaviti vloženo sadje in zelenjavo, pijačo in druga živila, ki niso občutljiva na temperaturne spremembe.

6.)    Čebelnjak: nemalokdo si svojo vrtno uto predela v čebelnjak. Pravzaprav odlična ideja za vse tiste, ki premorejo dovolj vrta, kjer se lahko čebelice napasejo nektarja. Z nekaj ročnih spretnosti in kančkom iznajdljivosti bo čebelnjak v trenutku pripravljen, vaš sadovnjak in travnik pa bodo poskrbeli za slasten med iz domače pridelave.

7.)    Kolesarnica: vrtna hiška svojo funkcionalnost, če ne prej pa takrat ko pridejo otroci, pokaže tudi kot shramba za kolesa družine in igrače otrok. Veliko lastnikov garaž se odloči dodatno še za vrtno uto ravno zaradi tega razloga. Otroci so zelo živi in nerodni, ob pospravljanju igrač in otroških koles v garažo se nemalokrat zgodi, da nehote podrgnejo po vratih avtomobila. Z vrtno hiško, kot shrambo za kolesa in igrače, ta nevarnost odpade. Praktična in lepa rešitev, ki ustreza tako otrokom kot staršem.

Kataloška prodaja lesenih vrtnih ut, vrtnih hišk ter vrtnih paviljonov iz lesa

Bodoči kupci vrtnih ut lahko veliko ponudbo vrtnih hišk poiščete tudi pri vodilnih kataloških prodajalcih gradbenega materiala. Pri tem velja opozoriti, da podjetja kot so: Baumax, Bauhaus, Mercator Gradnja in Neckermann tovrtstne lesene hiške ponujajo zgolj v pomladno-poletni sezoni. Komur se ne mudi, lahko precej prihrani, če le lahko počaka na novo sezonsko ponudbo vrtnih ut. V kolikor želite kakovostno vrtno uto, ki pa bo prilagojena tudi vašim željam se lahko obrnete na ponudnike lesenih objektov in zahtevate ponudbo.