Kakšno streho izbrati za vašo brunarico?

Ne le, da je streha izredno pomembna iz gradbenega zornega kota, oblika stropa vaše brunarice prispeva tudi k samemu počutju v bodočem domu. Izbira strešne konstrukcije zato ni zanemarljivo vprašanje. Med raznimi vrstami strešnih konstrukcij se je kar težko odločiti, kadar se prvič srečujete z novimi izrazi in z raznovrstno ponudbo. Potrebno je poznati dejavnike, ki vplivajo na funkcionalnost ter na izgled, obenem pa ostati na poti uresničevanja vaših želja. V nadaljevanju bomo opisali nekaj vrst strešnih konstrukcij glede na glavna dejavnika: cena in izgled.

Montažno ogrodje

Montažni, prefabricirani oz. vnaprej pripravljeni leseni ogrodni deli (tramovi, nosilci) se ponavadi uporabljajo pri cenovno ugodni gradnji. Ravni tramovi oblikujejo ravne stropove in daje strešna konstrukcija vtis preprostosti.

Za razliko s spodaj naštetimi, stropna konstrukcija tu ni izpostavljena. Vendar lahko notranjost vašega doma (strop) spreminjate z raznimi postavitvami okrasnih tramov, stenskega (stropnega) opaža, mavčnimi ploščami ter strešnimi okni po dogovoru z vašim izdelovalcem brunarice.

Montažno ogrodje

Navadno ogrodje

Navadno palično ogrodje spada v srednji cenovni razred. V notranjosti daje občutek delno obokanega stropa z nekaj ravnimi površinami. Za izgled visoko obokanega stropa je tako potrebno manj dela, kar pomeni tudi nižje začetne stroške za tramovje, pokrivanja in vmesne izolacije.

Prav tako pa lahko spreminjate izgled vaše hiše: dodate okrasne tramove, strešna okna ali okrasne zasteklitve za svetle dnevne prostore in mavčne plošče, kjer želite nižji strop.

Navadno ogrodje

Težko ogrodje

Uporaba težkih špirovcev prispeva k izgledu značilnega »tramovnatega« stropa. Konstrukcijski elementi so veličastno izpostavljeni in je prava paša za oči vsem ljubiteljem lesenih hiš.

Izgradnja strehe tega tipa zahteva največ dela in časa, kakor tudi višje materialne stroške, saj je nenazadnje rezultat prava umetnina. Za lepši izgled so ponavadi dodane še zasteklitve, ki dodatno poudarijo vidno tramovje. Ta vrsta strešne konstrukcije spada v višji cenovni razred.

Težko ogrodje

Odločitev o izbiri strešne konstrukcije je prepuščeno vsakemu posamezniku. Še vedno pa velja zlato pravilo: oglejte si čim več brunaric v živo. Kadar se odločate o nakupu ali gradnji vašega doma se je najbolje posvetovati z vašim izbranim izdelovalcem brunarice in pretehtati razne možnosti vezane na ceno in izgled.