Prednosti in slabosti brunarice

Prednosti in slabosti brunarice v primerjavi z zidano hišo

Prednosti

 • Hitra postavitev
  Hiša iz lesa je postavljena zgolj v nekaj tednih. Hitra postavitev in hitra vselitev pomenita prihranek na času in denarju.
 • Zdravo življenje
  Bivalna klima v brunarici je zaradi filtracijskih značilnosti lesa bolj zdrava od klime v zidanih objektih. Les vpija strupe iz ozračja.
 • Brunarica vedno lepo diši
  Les prav tako vpija neprijetne vonjave (lesena hiša vedno diši).
 • Lesene hiše se ne prašijo
  Les je naravni sovražnik prahu. Hiša iz lesa se ne praši, prah se ne poseda na lesene površine v hiši.
 • Cenejša renovacija po požaru
  Brunarice iz olupljenih debel so požarno primerljivo varne z zidanimi hišami, navkljub nasprotnem prepričanju mnogih. Vendar je hiše iz lesa po morebitnem požaru mogoče z relativno nizkimi stroški popolnoma renovirati, zidano hišo pa je po požaru potrebno podreti in na novo postaviti.
 • Odpornost na plesen
  Hiše iz lesa so bolj odporne na plesen kot zidane hiše. Les ima sposobnost del presežne vlage shraniti v svojih porah, medtem ko se v zidanih hišah ta vlaga takoj kondenzira nastenah in povzroča nastanek plesni.
 • Potresna varnost
  Brunarice so potresno precej varnejše od zidanih hiš, saj so lažje, lesena stena pa je tudi bolj elastična od zidane stene in odlično prenaša potresne sunke. Po potresu renovacija navadno ni potrebna.

Slabosti

 • Posedanje lesene hiše
  Hiše iz lesa se posedajo. Le najboljši tesarji oz. monterji lesenih hiš z veliko znanja o dinamiki izbranega lesa so sposobni sestaviti brunarico tako, da se minimalno in enakomerno poseda.
 • Cena hiše iz lesa
  Visokokakovostne brunarice iz debel uvoženega lesa, kot je kanadska cedra ali sibirski macesen, so praviloma veliko dražje od zidanih hiš primerljive kakovosti. Gost, kakovosten les je dražji od zidakov. Tudi tu velja pravilo – za zdravje je potrebno poseči globlje v žep. Medtem pa so brunarice iz domačega, lepljenega smrekovega lesa navadno cenejše od zidanih hiš pri tem pa nič manj zdrave od dražjega lesa iz uvoza.
 • Energijska učinkovitost
  Hiše iz olupljenih debel (brunarice brez vmesne izolacije) imajo v primerjavi z izoliranimi zidanimi hišami visoke toplotne izgube. Pri hišah iz lepljenega lesa in brunaricah z dodatno notranjo izolacijo sten je energetska učinkovitost primerljiva z zidanimi hišami. Brunarice z vmesno izolacijo so enakovredno energijsko učinkovite kot dobro izolirane zidane hiše.
 • Izpostavljenost škodljivcem
  Lesene hiše so rade tarča različnih lesojedih insektov in glodalcev, medtem ko je pri zidanih hišah bolj ali manj edina nevarnost plesnenje sten. Z ustrezno zaščito lesa se tem pojavom lahko učinkovito izognemo.
 • Vnetljivost
  Les je pač bolj gorljiv material od betona ali zidakov. Pri tem pa velja ponovno omeniti, da je pogašeno leseno hišo mogoče z relativno nizkimi stroški popolnoma renovirati, pogašeno zidano hišo pa moramo podreti in zgraditi novo.
 • Življenjska doba
  Lesene brunarice iz domačega smrekovega lesa imajo praviloma življenjsko dobo okoli 100 let. Zidane hiše lahko tudi brez posebnega vzdrževanja trajajo krepko čez 100 let. Brunarice iz masivnih debel gostejšega lesa (cedra, macesen,..) imajo življenjsko dobo primerljivo z zidanimi hišami vendar so veliko dražje od brunaric iz domače smreke.

Brunarice

2 Responses to “Prednosti in slabosti brunarice”

Read below or add a comment...

 1. suzana says:

  Moram pokomentirat ta članek, predvsem slabosti lesene hiše.
  Ne vem, kdo je to pisal oz. po vsej verejtnosti je to prepisano iz vseh mogočih spletnih strani in tisti, ki je
  to pisal, se niti ni spraševal o nesmiselnosti nekaterih trditev.
  Jih je pa veliko.
  V leseni brunarici živimo že 5 let, hiša se je dokaj enakomerno posedala in to tako minimalno, da sploh ni bilo opaziti. Proces posedanja je zaključen v 2-letih. Do takrat pa je v ceni hiše itak servis pooblaščenih monterjev.
  Torej…tu ni bojazni.
  Kar se tiče raznih črvičkov in podobnih žužkov….od kje ideja, da leseno hišo obglodajo lesni črvi. Hišo je potrebno premazati (razen, če želiš sivkasto) samo zaradi vremenskih neprilik (voda, sonce, vlaga). In to izključno zaradi estetskega osebnega razloga (kar pač komu paše).
  Kar se pa tiče energetske učinkovitisti, ta trditev (zgoraj napisana) je pa sploh bosa. Te hiše so veliko bolj energ. učinkovite, varčne, tople, na kurilno sezono so stroški ogrevanja za 140 m2 max 800 evrov (od oktobra do maja). Pravzaprav, če ima hiša preprost kamnin, pa so stroški ogrevanja ničelni.

  Kar se pa tiče življenjeske dobe, mislim, da je neomejena…les diha, potrebno ga je zunaj samo na vsake 4-5 let premazati z vodnimi barvami (pa še to bolj kot ne zaradi osebnega vidika, kaj ti je lepo)..

  Toliko.

 2. Alco says:

  Toliko neumnosti na enem mestu pa še ne.
  Cenejša renovacija lesenih hiš po požaru.Ja z vidika pospravljanja( kupček pepela ) ,če ni bilo gasilcev blizu.Zidane hiše pa kar podirajo zaradi osmojenih špirovcev.Pa kje živite.
  V lesenih hišah se prah ne nabira-Mogoče v vikendici,kadar ni nobenega notri.Drugače pa prah prinesemo notri mi,neglede kakšna je hiša.Največ prahu je iz naše kože-bljak.
  Suzana saj ti je oproščeno ker si pač ženska.Leseno hišo ki je samo premazana bo črv sigurno našel.Če ne prvih 5 let pa kasneje.Bolj sigurna je vakumska impregnacija ,ampak zelo zelo… draga in še vedno ni 100 %.Če črva ne vidiš,še ni rečeno da ga ni.
  800€ za 140 m2 !!! Mene koštajo drva za 250 m2 zidane hiše 400 € od oktobra do oktobra.
  Bi pa dodal še eno lastost lesenih hiš-pokanje in škripanje,pri spremembah temperatur.
  Drugače pa se jaz osebno ne bi branil brunarice iz celih debel,samo dajte mi miljon al pa dva.Pri takem proračunu je ogrevanje zanemarljivo.Gledam pa oddaje-“Timber kings” na Visat Explorer in so po parih letih nanovo delali že kar nekaj brunaric za 5.000.000$ zaradi požara.

Oddajte svoj komentar...

*