Nakup starejše brunarice

Starejša lesena hiša

Vir: Wikipedia

Dobro ohranjena in ustrezno vzdrževana brunarica brez težav preživi več generacij. Vendar kako lahko nekdo, ki se ne spozna na leseno gradnjo, pred nakupom starejše brunarice oceni, ali je le ta vredna svoje cene in v kakšnem stanju se nahaja? S sodobnimi zaščitnimi sredstvi in premazi za les lahko brunarica na prvi pogled izgleda kot nova in odlično ohranjena.

Pri oceni brunarice vrednotimo tri področja:

Konstrukcijska kakovost gradnje

  • Ali je brunarica bila enakomerno posedena?

Vsaka lesena konstrukcija se posede. Posedanje je posledica sušenja lesa po vgradnji. Les se po vgradnji še celo leto prilagaja novim klimatskim razmeram, s čimer se spreminja tudi njegova vlažnost. Naprimer nove lesene hiše, ki so z ene strani močno obsijane s soncem, se na sončni strani hitreje posedejo in skrčijo – hiša postane »kriva«. V kolikor je pri gradnji bil uporabljen homogen les podobnih značilnosti, se bo tudi druga stran hiše v enaki meri posedla, vendar bo trajalo nekaj dlje. Lahko se zgodi, da so starejšo brunarico gradili laiki, ki te lastnosti lesa niso upoštevali in zato vgradili okna in vrata preden se je brunarica enakomerno posedla. Po posedanju brunarice pa so se na teh mestih pojavile špranje in razpoke. Takšna brunarica se sooča z ogromnimi toplotnimi izgubami in v teh primerih velja dvakrat razmisliti pred nakupom. Naknadno se posledic nepravilne posedenosti brunarice ne da odpraviti.

  • Ali je konstrukcijsko ustrezno zaščitena pred vremenskimi neprilikami?

Brunarice morajo imeti »dolgo« streho. Torej streho, ki pri enonadstropni brunarici vsaj 1 meter presega fasado in ji tako ponuja ustrezno zaščito pred dežjem, vetrom in drugimi vremenskimi nevšečnosti. V kolikor je streha »prekratka«, bo s takšno brunarico več dela, saj bo les hitreje dotrajan, zaščita lesa pa hitreje »sprana«.

  • Ali stiki lesa z betonom ustrezajo pravilom lesene gradnje?

Oddaljenost lesenih nosilnih elementov od betonske plošče naj bi bila vsaj 10 cm. To se doseže z jeklenimi distančniki med betonom in lesenimi tramovi. V kolikor je ta razdalja manjša, se les »napija« vlage, ki jo oddaja beton in tako začne les gniti, kar ogroža celotno konstrukcijo objekta. Betonske plošče in kleti starejših lesenih objektov navadno niso hidroizolirane, pri čemer se takšen beton še posebej rad napija vlage. Zato je pri starejših hišah zelo pomembna oddaljenost lesenih delov od betona.

  • Konstrukcijska kakovost lesa

Kakšne kakovosti je les, uporabljen v gradnji? Bolj kot so letnice v lesu skupaj, več kot je v lesu temnih kolobarjev, bolj je les gost in zato bolj odporen na staranje, vremenske vplive, mrčes in mikroorganizme. Les sekan v zimski sečnji, ter les iz visokorastočih področij je navadno gostejši in zato primernejši za gradnjo.

Zaščita lesa

  • Ali je konstrukcijski les globinsko impregniran ali zgolj površinsko zaščiten?

Večina brunaric starejših od 20 let je grajena z lesom, ki ni bil globinsko impregniran. Les je namreč mogoče dolograjno zaščititi le v času, ko še ni bil vgrajen in ko še ni dosegel svoje končne »suhosti«. Po dosegu vrgradne relativne vlažnosti lesa okoli 20%, takšen les ne moremo več impregnirati, temveč zgolj zaščtiti s površinskimi premaznimi sredstvi, ki pa ne sežejo globlje od 2 milimetrov v površino lesa. V kolikor je bil les pred vgradnjo impregniran, je to pri nakupu brunarice velik plus, saj bo takšna brunarica tudi v primeru če ne bo površinsko premazana, odlično kljubovala vremenskim razmeram in mrčesu. V nasprotnem primeru bo fasado takšne brunarice pač potrebno redno zaščititi s standardnimi premaznimi sredstvi za zaščito lesa. Pri tem velja pudariti tudi to, da le les, ki je bil impregniran pred vgradnjo, ohranja vse pozitivne lastnosti lesa (vpijanje strupov,…).

Bivanjska kakovost gradnje

  • Ali je brunarica ustrezno toplotno izolirana?

Kakovost zidane ali lesene hiše je odvisna od kakovosti bivanja v takšni zgradbi. Toplotna izolacija je ključnega pomena pri nakupu starejše brunarice. Redke brunarice starejše od 30 let so bile ustrezno toplotno izolirane. Na vsak način se je pred nakupom takšnega objekta potrebno pozanimati kakšni so realni stroški ogrevanja (stanje in izolacijske lastnosti vgrajenih oken bistveno vplivajo na toplotne izgube brunaric). Naknadno nanašanje izolacijskih materialov na starejšo brunarico je drago in zamudno delo. Hkrati pa vsaka naknadna izolacija spremeni klimatske razmere za vgrajeni les, kar lahko povzoroči pospešeno razpadanje lesa. Kdor kupuje brunarico zaradi pozitivnih učinkov lesa na zdravje, naj tudi preveri ali je obstoječa izolacija starejšega objekta tudi zdravju neoporečna. V večini takšnih stavb, ki so kasneje bile naknadno izolirane, najdemo materiale kot so stiropor ali steklena volna. Brunarice izolirane s takšnimi materiali ne moremo več označevati z izrazom biološka ali zdravju prijazna hiša.

Enhanced by Zemanta