Dendrokronologija

Dendrokronologija – iz letnic lesa prepoznati starost in lastnosti lesa

Letnice in kolobarji v lesu t.i. branike nam poleg starosti lesa povedo marsikaj o pogojih pod katerimi je les rasel. Izurjeno oko bo v letnicah debla prepoznalo kakovosten les za gradnjo lesene hiše. Letnice v lesu, kolobarji letnega prirasta ne dajejo lesu samo unikatnega izgleda, temveč nas popeljejo v negovo zgodovino.

Dendrokronologija je veda, ki se je zapisala znanstvenem preučevanju branik v lesu na osnovi katerih lahko rekonstruiramo klimatske pogoje v katerim je bilo deblo izpostavljeno v posameznih letih svoje rasti.

Dendrokronologija

Dendrokronologija Photo by The Library of Congress via Flickr

Kako se rast drevesa odraža na kolobarjih v lesu?

Svetel in navadno manj trden je les, ki je prirasel pomladi, temnejši in gostejši, trdnejši je tisti les, ki ga je drevo priraslo v toplejših, poletnih mesecih. S koncem poletja in skozi večino jeseni se deblo drevesa ne debeli več, ta čas drevo porabi za rast korenin in plodov. V hladnih zimskih mesecih se biološki procesi v drevesu ustavijo, drevo v tem času preživlja mirno zimsko spanje.

Ekološke razmere se odražajo na strukturi letnic lesa

V toplih in zadostno vlažnih vremenskih pogojih raste les hitreje, kar se odraža na letnicah v lesu, ki so širše in svetlejše. Tako je naprimer med privrženci dendrokronologije eno najbolj izstopajočih let leto 1976. Tega leta je v Evropi vladalo izrazito suho vreme. Tega leta se je večina dreves v Evropi komaj kaj odebelila – kolobar prirastka tega leta je komaj zaznaven v letnicah debla. Na osnovi tovrstnih značilnosti v lesu je mogoče na leto natančno opredeliti obdobje v katerem je deblo raslo. Tako lahko v večini primerov tudi lastniki zelo starih brunaric z nekaj raziskovalne žilice sami določijo starost svoje brunarice.