Ogrevanje z geotermalno energijo

Ogrevanje lesenih hiš z geotermalno energijo

Geotermalna energija je ena najčistejših in ekološko najmanj nespornih oblik ogrevanja pri čemer se odlično poda k ekološkim zgradbam iz lesa, kot so lesene hiše in brunarice. Geotermalna energija je bržkone ena izmed prvih alternativ sončni energiji za potrebe ogrevanja stanovanjskih zgradb v Sloveniji. Medtem, ko sončne elektrarne pridobivajo energijo neposredno od sonca, pa geotermalna energija izvira iz nakopičene energije, ki se v obliki toplote nahaja v zemlji.

V globini od 80 do 200 m se nahaja dovolj toplote za celoletno ogrevanje enodružinske brunarice

Vrtina za geotermalno energijo

Geotermalno ogrevanje – vrtina Photo by The US Fish and wildlife service via Flickr

Odvisno od zahtevane količine potrebne energije se v tla izvrta več vrtin do vnaprej izračunane globine. V te vrtine se nato vstavijo takoimenovane dvojne U sonde, ki niso nič drugega kot dve cevi, ki se na dnu vrtine povežeta med sabo. Cevi se nato napolnijo s hladilno tekočino. Hladilna tekočina se mrzla vlije v cev, potuje po cevi do dna vrtine, med svojo potjo nase prevzame toploto zemlje in se po drugi cevi vrača na površje ogreta na cca 12 stopinj celzija.

V zemlji pridobljeno toploto hladilne tekočine je potrebno na površju odvzeti in zgostiti do višje temperature. Pri tem odločilno vlogo prevzame kakovostna toplotna črpalka, ki s komprimiranjem te toplote za večkrat poviša energetski izkoristek celotnega procesa.

Po nekaterih izračunih se v prvih treh kilometrih zemljine skorje nahaja dovolj geotermalne energije, da bi lahko celotno človeštvo ogrevali naslednjih 100.000 let brez škodljivih emisij v ozračje.

Med geologi v Sloveniji velja pregovor, ki pravi, da kjerkoli v Sloveniji izvrtaš luknjo, slej kod prej prispeš do termalne vode. Sama geološka sestava tal v Sloveniji je zelo naklonjena izkoriščanju potencialov geotermije. Pri tem pa velja poudariti, da je v Sloveniji malo podjetij, ki bi bila izkušena na tem področju. V sosednji Avstriji in v Nemčiji je že precej podjetij, ki so se specializirala na izkorišnaje geotermalne energije in na optimalno povezavo z najsodobnejšimi toplotnimi črpalkami. Kljub temu pa komaj uspevajo zadovoljiti ogromno povpraševanje po tovrstni energiji.