Lesene hiše ikona Slovenije

Lesene hiše ikona slovenskega gospodarstva

Vir: http://www.zavodbig.com/category/wooden-house-the-icon-of-slovenian-economy-12-05-2010/

JURE VANIČ

Smo tretja najbolj gozdnata država v Evropi in zato ne potrebujemo hiš narejenih iz sibirskega macesna, ki mora pripotovati iz drugeg konca sveta. Ves slovenski les ni primeren za gradnjo ampak večina je. Moderna lesena hiša mora biti multifunkcionalna sicer negira čas v katerem živimo. Ključno pri leseni gradnji hiše je to, da je zelo hitra. Hiša je lahko pod streho že v enem tednu. Smisel lesene hiše je, da ima minimalno porabo energije in, da je cenovno dostopna.

RUPERT GOLE

Lesena hiša je že v preteklosti poganjala slovensko gospodarstvo. Spomnimo se lesenih hiš ob potokih, ki so žagale les.

MIRJANA BRAČIČ

Dobra hiša mora biti enostavna okolju prilagodljiva in varčna. Lesena hiša ima vse te lastnosti, torej je lesena hiša dobra hiša. Tudi lesena hiša se lahko gradi v vsakem okolju, torej lesena hiša lahko stoji v gorah, na obali ali podeželjskem okolju.

MARKO LUKIČ

Hiša prihodnosti je hiša z nizko porabo energije, ki je tehnološko napredna, ki ima moderen design ter hiša, ki je mobilna. To pomeni, da proizvedemo hišo na industrijski ravni, ko jo potem z relativno nizkimi stroški transportiramo kamorkoli.

PREDRAG DJORDJEVIĆ

Kraško-primorski tip hiše ali Burjač: zadnja stran hiše in dvorišče sta obrnjena proti burji, medtem, ko sprednja stran gleda proti sončnemu jugu.

Osrednje slovenski tip ali ključ: atrijski tip hiše z manjšimi spremembami, ki omogočajo večjo prepoznavnost.

Brjansko prekmurski tip hiše ali Mah: Značilni konzolni napušč, ki preprečuje vročemu poletnemu soncu, da segreva prostor hkrati pa nizke sončne žarke pozimi prepušča globoko v notranjost. Bistveni element te hiše je leseni pomol ali mostovš, ki dobesedno premosti razliko med cesto in civilizacijo na eni strani ter barjem in naravo na drugi strani.

Gorenjski tip ali Izba: Tipična razporeditev veže izbe in kuhinje okoli sredinske kaminske peči. Tako dobimo sodoben krožno odprt tloris, ki omogoča  zelo dobro razporeditev vseh potrebnih funkcij.

Vzhodno slovenski tip ali Kašča: Modularna zasnova te hiše omogoča izjemne prostorske rešitve.