Sivenje lesa

Je sivenje lesa znak propadanja lesa?

Sivenje, bledenje oz. Razbarvanje lesa kakor nekateri imenujejo ta proces, je povsem naravna posledica izpostavljenosti lesa zunanjim vplivom. Kakšen vpliv ima posivelost lesa na kakovost lesene konstrukcije? Posivelost lesa deluje kot zaščitna patina pred zunanjimi vplivi na les. S sivenjem se les sam zaščiti pred UV žarki, toplotnimi razlikami in vlago. Kemično neobdelan les in pa naravno zaščiten les po nekaj letih posivi. Ta zaščitna patina je debela od 2 do 3 milimetre in neglede na to, da za mnoge deluje estetsko moteče, je to ena izmed najučinkovitejših naravnih zaščit lesa. Po začetnih 2-3 milimetrih posivelega lesa se “propadanje” lesa ustavi, in ravno ta patina bo še dolga desetletja učinkovito ščitila zdravo jedro lesa, brez da bi mu preprečila naravno interakcijo z okoljem (dihanje lesa, prepustnost lesa).

Kako preprečiti sivenje lesa?

Sivenje lesa

Sivenje lesa Photo by Let Ideas Compete via Flickr

Posivelosti lesa se lahko izognemo že pri prvem nanosu zaščitnega premaza na zunanje površine vaše brunarice. Po obdelavi z borovo soljo sledi premaz z borovim, lanenim ali drugim naravnim impregnacijskim oljem za les, ki mu dodamo naravni pigment želene barve. Tako bomo brunarici vseeno omogočili da zgradi svoj zaščitni sloj posivelega lesa, vendar bo sivina te patine ostala skrita za pigmentom, ki smo ga dodali v prvi impregnaciji lesa.

Kako obdelati posivel les na naraven način, da ne bo več siv?

Marsikateri lastnik brunarice v tem primeru poseže po brusnem papirju. Vendar z brušenjem uničimo zaščitni sloj sivine, ki je les učinkovito ščitil in nepotrebno stanjšamo debelino brun. Posiveli les raje poskušajmo ponovno premazati z impregnacijskim oljem naravnega izvora, ki mu dodamo močan pigment želene barve. V kolikor je le možno se poskušajmo izogniti brušenju lesa, razen če je le ta že preveč dotrajan. Pred samo impregnacijo se splača les ponovno obdelati z borovo soljo, še posebej v primerih, ko nimamo podatkov da je bila brunarica sploh že kdaj obdelana z borovo soljo.