Zaščita lesenih brunaric

Zaščita lesa lesenih brunaric

Kaj je tisto najslabše kar se lahko zgodi lesu enkrat ko je že vgrajen? Pojavijo se lahko velike razpoke, lahko se prične hudo kriviti, napadejo ga lahko škodljivci, ogrožati ga laho prične plesen. Večini od naštetih nevarnosti se lahko izognemo že pri sami izbiri lesa za vgradnjo.

Les

Relativna vlažnost lesa naj ne presega 20%

V krogih strokovnjakov za gradjo lesenih konstrukcij velja nenapisano pravilo, da relativna vlažnost lesa pred vgradnjo nikakor ne sme presegati 20%. Visoka vsebnost vlage je največji sovražnik lesenih konstrukcij, saj vlažen les v naših krajih pomeni pravo gojišče različnih plesni, ki ga uničujejo. Zato je pravilno sušen les ključnega pomena pri gradnji iz lesa, še posebej pri lesenih brunaricah iz smreke.

Borova sol in borovo olje sta boljša od umetnih zaščitnih sredstev

Zunanje površine brunarice je vedno smotrno ustrezno zaščititi pred plesnijo, uv žarki in škodljivci. Kdor se odloči za leseno hišo se odloči zanjo z razlogom – sožitje z naravo in zdravo bivanje. Največja napaka, ki jo lahko postori novopečeni lastnik brunarice, je izbira zaščitnih premazov z vsebnostjo agresivnih čistil ali umetnih topil. S takšno odločitvijo se nanese nepopravljiva škoda kakovosti bivanja, saj iz takšnih premaznih sredstev leta in leta hlapijo nevarne kemikalije, ki se z vdihavanjem kopičijo v našem telesu in povzročajo škodo lastnemu ogranizmu – takšna odločitev nima nič skupnega z ekološko gradnjo. Pri tem pa pozabljamo, da se v Sloveniji nahajajo lesene hiše iz domačega smrekovega lesa, ki so stare več kot sto let, lepo ohranjene s povsem naravnimi metodami in v njih še vedno bivajo zadovoljne družine. Torej obstajajo naravna zaščitna sredstva za les, ekološko neoporečna in zdravju povsem neškodljiva, hkrati pa veliko bolj primerna za zaščito lesa kot katerikoli umetni premaz za les. Eno izmed takšnih naravnih zaščitnih sredstev za les vaše brunarice je borova sol, s katero zaščitimo les pred plesnijo in potem še borovo olje (ali laneno olje), s katerim učvrstimo površine premazane z borovo soljo.

Kako se izogniti sivenju lesa brunarice po obdelavi z borovo soljo in borovim oljem?

Stara lesena brunarica

Stara lesena brunarica Photo by Grzegorz Lobinski via Flickr

To je vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi bodoči lastniki brunaric. Na eni strani želijo ekološko neobremenjeno življenje, kamor sodijo naravna zaščita lesa s premazom borove soli in borovega olja, po drugi strani pa zahtevajo tudi estetsko privlačnost svoje lesene nepremičnine. Zaščita lesa z borovo soljo in impregnacijskim oljem bo resda poskrbela za odlično zaščito lesa, vendar bo tako obdelan les po nekaj letih posivel, kar zagotovo ni v interesu vsakega lastnika brunarice. Sivenju lesa se lahko izognemo tako, da med borovo olje za impregniranje dodamo naraven pigment želene barve. Tako se bo les še vedno lahko naravno staral, naravno sivenje pa bomo uspešno prekrili s pigmentom želene barve. Dodajanje pigmenta impregnacijskem olju je med ostalim tudi najboljša naravna zaščita lesa pred učinki UV žarkov.

 

Zakaj so torej umetna zaščitna sredstva za les slabša od naravnih?

Pobarvana lesena stena

Pobarvana lesena stena Photo by ezioman via Flickr

Že samo ime „umetna“ pove vse. Umetna oz. Kemična zaščitna premazna sredstva za les vsebujejo spojine, ki niso združljive z biološko-kemično sestavo lesa. Na les delujejo kot tujek in onemogočajo lesu naravno dihanje, paroprepustnost. Zaradi tega je brunarice prebarvane z umetnimi barvili potrebno na vsake nekoliko let ponovno premazati, saj se takšni premazi hitro oluščijo (les jih ne sprejme za svoje) medtem ko brunarice impregnirane z naravnimi premazi po prvi zaščiti praviloma ni potrebno več barvati. Res pa je, da se barva brunarice zaščitene z naravnimi premazi (četudi dodamo v impregnacijsko olje močan pigment) z leti spreminja pod vplivom zunanjih dejavnikov, kar pa pod nobenim pogojem ne pomeni, da je takšen les slabše zaščiten, nasprotno, tako zaščiten les ima daljšo življenjsko dobo kot les zaščiten z umetnimi kemičnimi spojinami.