Renovacija lesene fasade

Renovacija fasad iz lesa

Lesena fasada potrebna obnove

Dotrajana lesena fasada Photo by Bas Lammers via Flickr

Naravno staran les brez prvotne impregnacije čez čas ne posivi temveč potemni. Brunarica tako po 20 letih na zunaj izgleda precej drugače kot v prvih nekaj letih. Potemnjen les neupravičeno skriva črte in linije letnic drevesa, grče in vraščeno lubje, smolena mesta, pike, razpoke, vse tiste malenkosti, ki narede les estetsko privlačen.

Mnogi lastniki starejših brunaric so pri odločitvi o fasadi v preteklosti radi posegali po močnih, zelo pigmentiranih zaščitnih premazih za les, ki so v 80 in 90-ih letih prejšnjega stoletja bili zelo priljubljeni. Danes pa obžalujejo to svojo odločitev, saj je znova v modi fasada, ki kar najbolje odseva naravno dinamiko lesa kot gradbenega materiala.

Kako obrusiti fasado, da bo les zopet svetel in lep?

Prva misel pri soočanju z renovacijo lesene fasade je obrusiti les. Vendar kako se lotiti renovacije, da iz postarane zunanje površine lesa brunarice izvabimo karseda veliko izvirne lepote lesa? Odvisno od tipa brunarice, bo lastnik posegel po različnih metodah. Brunarice iz olupljenih lesenih debel bo težje enakomerno obrusiti na način, da bi večina zunanjih površin lesa pridobila enoten ton barve. Brunarice iz lepljenega lesa in brunarice iz kvadratno obdelanih hlodov bo lažje restavrirati, saj bomo pri restavraciji le teh lahko posegli po električnem orodju za brušenje lesa.

Napredne tehnologije renovacije potemnjenega lesa

Eden izmed najnaprednejših in najhitrejših načinov brušenja lesenih fasad je brušenje pod pritiskom  s plazmo organskega granulata. Strjeno smolo namreč pogostokrat ni mogoče odstraniti s klasičnim brušenjem z brusnim papirjem, medtem ko brušenje z organskim granulatom to opravilo odlično izvede v nekaj sekundah. Pri brušenju z organskim granulatom ne bomo odstranili samo starejših nanosov barve in umazanije na lesu, temveč tudi tanek sloj samega lesa. Pri tem bo zgodnji les (svetli kolobarji v lesu) močneje obrušen kot temnejši kolobarji. Tako obrušen les bo dobil videz ščetkanega lesa s plamenasto strukturo. Zgodnji les bo precej svetlejši, pozen les pa bo ostal temnejši. Močan kontrast zgodnjega in poznega lesa v sturkturi fasade pričara prav posebno lep vizualni učinek.