brunarica-vila
Lesena okna - optimalna izbira!
slider-zeleno
Vse o lesenih oknih na enem mestu!

Lesena okna – Top ponudniki in nasveti

Lesena okna so edinstven arhitekturni dodatek za vsak dom. Seveda pa estetski videz ni edini razlog za njihovo izbiro. Obstaja še vrsta drugih vidikov, zakaj so lesena okna optimalna izbira.

zahtevajte-ponudbo-ponudnikov-oken

Občutek povezanosti z naravo

Vsi vemo, da je bivanje v lesenih hišah za človeka zelo prijetno. Daje nam občutek topline in povezanosti z naravo. Približno tako je tudi z lesenimi okni. Poleg tega, da njihova naravna tekstura (videz masivnega lesa) predstavlja čudovit dodatek za vsak dom ali stavbo, nudijo lesena okna občutek prijetnejšega, toplejšega, pristnejšega in sonaravnega bivanja.

Prijetno bivanje - eko okna
Okno - prerez

Zelo dober toplotni izolator

Lesena okna so zelo dober toplotni izolator. Poleti varujejo pred toploto, pozimi pa pred mrazom. Toplotna prehodnost lesa je nizka in znaša 1,5–1,8 W/m2K. Zaradi tega razloga lesena okna ne potrebujejo še dodatne izolacije.

Dober uravnalec vlage v prostoru

Lesena okna so tudi dober regulator vlage v prostoru. Če je vlage preveč, jo vpijajo. Če je vlage premalo jo oddajajo. V primerjavi s PVC okni je to unikatna prednost lesenih oken. PVC okna namreč prostor neprodušno zaprejo. To predstavlja problem predvsem v prostorih kjer je veliko vlage (kuhinja, kopalnica).

Okna iz lesa
leseno okno

Minimalno vzdrževanje

Lesena okna potrebujejo minimalno vzdrževanje. Vsakih nekaj let moramo, na okvirje na zunanji strani, nanesti zaščitni premaz (barve/lazure/lak). Veliko ljudi, prav zaradi potrebe po vzdrževanju, okleva pred nakupom lesenih oken. Vendar moramo poudariti, da je tehnologija zelo napredovala in je kakovost lesenih oken v primerjavi z okni npr. 15 let neprimerno boljša. Najpogosteje se za izdelavo oken uporablja večslojno lepljen les (več plasti masivnega lesa). Običajno se 3 sloji lesa se zlepijo skupaj. Na tak način se les ne more zvijati in povešati. Prav tako so tudi okvirji debelejši kot so bili pred leti. Napredek je tudi na področju premazov, ki so postali tako kakovostni, da zaščitijo tudi pred UV-žarki, ki so največji povzročitelj poškodb lesenih oken.

Življenjska doba

Novi tehnološki postopki obdelave lesa, omogočajo, da je življenjska doba lesenih oken enako dolga kot življenjska doba drugih oken (npr. PVC). Nekatera lesena okna imajo vdelana tudi dodatno zaščito v obliki aluminija, ki obdaja okno iz zunanje strani. Lesena okna so tako še obstojnejša od PVC oken. V primeru, ko je okno obdano z aluminijem (Les-Alu okna), dodatno vzdrževanje ni potrebno.

Najpogosteje se za izdelavo lesenih okvirjev uporabljajo naslednje vrste lesa: smreka, macesen, bor, maranti, hrast.

leseno okno

Pri nakupu lesenih oken je potrebno biti pozoren na naslednje stvari:

  • kakšna je vrsta lesa
  • kako debel je profil
  • kakšna je toplotna izolativnost
  • kakšna je zvočna izolativnost
  • kakšna je zunanja zaščita lesa  (barva, alu)
  • protivlomna varnost
  • kakšna je barva oken
  • kakšna je vrsta stekla (toplotno izolativna stekla, zvočno izolativna stekla, ornamentna stekla, varnostna stekla)
  • kakšna je oblika okna in način odpiranja
  • kakšna so tesnila