Leseni objekti

1. Les za brunarico

Gradnja lesene brunarice se prične z obiskom gozda, saj je treba skrbno izbrati ustrezna bruna. Za gradnjo lesenih brunaric se uporablja smreka, bor, macesen ali cedra. Primernejši je gorski les ali les iz hladnejših podnebij, saj tam les raste počasneje in ima zato večjo gostoto, trdnost in odpornost. Prav tako naj bo sečnja opravljena pozimi, ko les vsebuje manj sokov. Sledi kratkotrajno sušenje in razžaganje v bruna.

Naraven les s časom dobi sivkasto zaščitno patino, kar pa lahko preprečite z oljenjem lesa na vsaki dve do tri leta. Sveže posekanim hlodom se odstranijo zunanje letnice, ki so najobčutljivejše na vremenske vplive, les pa se z borovo soljo zaščiti tudi pred glivami in insektom. S pravilno pripravo lesa in strokovno obdelavo lahko lesene brunarice zdržijo tudi več kot 100 let.

2. Temelji za brunarico

Lesena konstrukcija je zelo lahka, zato ne potrebuje posebno debelih temeljev. Najobičajnejše se brunarico gradi kar na armiranobetonski plošči, ki pa mora imeti poseben, vsaj 30 cm visok venec, ki leseno konstrukcijo ščiti pred vdorom vlage, široki napušči pa preprečujejo pršenje po stenah. V širini 50cm okoli betonske plošče poskrbite za ustrezno drenažo, ki bo omogočala hitro odtekanje vode preprečevala nastajanje luž, od koder bi kaplje lahko pršele po fasadi.

3. Okrogla bruna ali lepljena bruna?

V osnovi ločimo brunarice iz okroglih debel in brunarice iz lepljenega lesa. Brunarica iz okroglih debel je zagotovo bolj ekološka in zdravju prijazna, saj ne vsebuje nobenih lepil. Vendar je njena slabost da, za razliko od brunarice iz lepljenih brun, bolj poka, ima manjšo izolativnost in je tudi dvakrat dražja. Pri izbiri dimenzij lesenih brun upoštevajte izolativnost, vendar les nikoli ni enako dober izolator kot kamena volna. 20 cm kamene volne ustreza 60 cm masivnega lesa. Vsekakor pa so nekoliko debelejše lesene stene dobra naložba, saj je morebitne poškodbe možno enostavno odstraniti z brušenjem, brez da bi ogrozili konstrukcijsko trdnost ali izolativnost.

4. Postavitev brunarice

Gradnja brunarice naj poteka v toplejših mesecih. Brunarica se gradi iz svežega lesa, saj bi les drugače razpokal in se ukrivil po svoje, tako pa se s sušenjem konstrukcija še štiri leta po gradnji krči in še bolj poveže med seboj. Krčenje lesa zahteva tudi poseben način vgradnje stavbnega pohištva s posebnimi drsnimi letvami. V konstrukcijo ne smejo biti vpeti deli fiksne opreme ali slemenska lega, saj bi to deformiralo streho.

Les je že predpripravljen v delavnici in se pripelje na gradbišče s tovornjakom. S pomočjo avtodvigala sledi montaža brun, ki poteka približno teden dni. Konstrukcija iz brun je v vogalih ponavadi povezana s skandinavskim sedlastim spojem, po dolžini pa zgornje bruno na spodnjega naseda preko vzdolžnega žlebiča. Žlebiči so izolirani z volčjo volno in zatesnjeni z EPDM tesnilom. Iz lesenih poveznikov so tudi leseni stropovi.

Sama postavitev brunarice poteka izredno hitro. Povprečen čas od podpisa pogodbe do vselitve znaša okoli 4 mesece. To je tudi potreben čas, da se leseni objekt vsaj minimalno posuši in posede. Nikar ne hitite z vselitvijo, saj ne boste zadovoljni z nepravilno sušenim objektom, ki je ključen del lesene gradnje.

5. Cena postavitve brunarice

Cena lesene brunarice je lahko zelo različna, odvisna od kakovosti lesa, velikosti objekta in posebnih arhitekturnih elementov. Cena za kakovostno leseno hišo se začne od 700 – 800 €/m2 naprej vse do 1300 EUR/m2. Brunarica iz okroglih brun je vsaj dvakrat dražja od lepljenih brun.

6. Primerjava zidane in lesene hiše

Občutek udobja v leseni hiši ni primerljiv z zidano gradnjo. Les poleg vizualne lepote in občutka toplote, tudi dobro zadržuje toploto, filtrira zrak in uravnava vlago v prostoru. Hiša iz brun ima to prednost, da je resnično narejena iz popolnoma naravnih materialov, saj hiša iz lepljencev ali zidane hiše vsebujejo različne umetne snovi, ki niso zdravju prijazne. Prav tako je cena brunarice ali lesene hiše primerljiva s klasično gradnjo, hkrati pa ponuja številne prednosti, ki jih sodoben način življenja vse bolj ceni.

Za več informacij o postavitvi zidanih hiš si lahko preberete članek gradnja hiše v reviji MojMojster. Kar se tiče mojstrov za ostala posamezna dela pri gradnji pa lahko dobite več informacij na spodnjih povezavah:

Polaganje ploščic – tudi v brunarici želite lepo estetsko kopalnico. Nekoliko modernejše izvedbe brunaric vključujejo tudi kontrastno postavitev ploščic v drugih prostorih.

Okna – okna predstavljajo vaš pogled v svet. Posebnost postavitve oken pri brunaricah je, da je potreben poseben način vgradnje, saj se lesena hiša prvih nekaj let krči in lahko pride do poškodb oken.

Vrata – vrata pri brunaricah morajo estetsko ustrezati celotni brunarici. Veliko brunaric ima tudi lepa terasna vrata na zadnji strani.

Mizarstvo – ker je praktično celotna brunarica iz lesa boste verjetno želeli, da se tudi posamezni elementi, kot so mize, stoli, kuhinjski elementi zlivajo s celotno podobo. Tukaj je mizar vaš neprecenljiv prijatelj.

Parketarstvo – tla predstavljajo površino s katero ste največkrat v stiku. Priporočamo, da izberete kakovosten parket in dobrega mojstra, ki ga bo kakovostno položil.

Inox ograje – za popestritev in nekoliko modernejšo izvedbo lahko pri stopnicah, ki povezujejo spodnje in zgornje nadstropje uporabite tudi inox ali kombinirane les-inox ograje.

Toplotna črpalka – ogrevanje s toplotno črpalko predstavlja moderen in okolju prijazen način zagotavljanja ogrevanja in sanitarne vode. Pri vgradnji toplotne črpalke je potrebno upoštevati tudi ustrezno dimenzioniranje tj. vgraditi toplotno črpalko ustrezne moči. Ustrezno zgrajene brunarice so načeloma energetsko varčni objekti vendar je kljub temu priporočljivo vgraditi nekoliko močnejšo toplotno črpalko, saj jo tako ne preobremenjujemo in se s tem podaljša njena življenjska doba. Če želimo energetsko neodvisnost je zelo dobra izbira tudi kombinacija sončne elektrarne s toplotno črpalko, ki jo uporabimo kot poceni vir zelene energije.

Urejanje okolice – pri postavitvi doma se pogosto zanemari urejanje okolice, ne naredite te napake. Tlakovanje, lepa trava, živa meja, okrasne rastline in vse kar se nahaja v okolici hiše pomembno prispeva k vašemu dobremu počutju.

Financiranje gradnje

Z gradnjo novih objektov se pogosto srečamo s potrebo po najetju stanovanjskega/hipotekarnega kredita. Ker so pogoji najetja takšnih kreditov lahko zelo različni od banke do banke vam pripročamo, da se o njih pozanimate v več bankah. Tukaj lahko preberete več o tem kako najeti ugoden stanovanjski kredit (vir: MojMojster). Razen na obrestno mero bodite pozorni na to ali je kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero ter na potrebna zavarovanja ter dobo vračila.