Tudi pozimi v staro brunarico – Izolacijski nasveti

Izolacija Brunarice

V preteklih letih smo opazili trend, da slovenci svoje vikend brunarice, ki predstavljajo domači, naraven ambient, pretvorijo v stalen dom za družino ali lastni užitek. Še posebej slovenci po zasluženi upokojitvi radi obrnejo nov list v življenju, pospravijo kovčke ter pobegnejo na podeželje v stare brunarice. Sprememba namembnosti prinaša s seboj tudi potrebo po popravkih na brunarici.

Tisti, ki selitev niso načrtovali, se morajo sedaj spopasti z zimsko klimo in pomanjkljivo izolacijo. Vprašanje je kaj lahko izboljšamo in kako. V stari brunarici je ta podvig še pomembnejši, saj lahko med menjavo ali nadgradnjo izolacije odkrijemo tudi napake na sami nosilni konstrukciji. Vendar je to tema za drugi članek. Kako se torej lotiti izolacije na brunarici.

Toplotni izolator les

Zavedajte se, da izolirate brunarico. Praviloma gradnja iz lesenih materialov predstavlja energijsko varčno gradnjo v naspotju s klasičnimi gradnjami iz betonskih konstrukcij. Bivanje od zgodnjega spomladanskega do poznega jesenskega dne v neizolirani brunarici predstavlja idealen bivalni prostor. Naravna izoliranost lesene konstrukcije nudi dovoljšnjo zaščito v določenih vremenskih razmerah, njena učinkovitost je v razmerju z vrsto in debelino lesa.

Oblike hiše na katere ponavadi naletimo na podeželju so ali iz debelejše brune, ki jo ponavadi gradijo brez dodatnega izolacijskega sloja ali iz tanjših večplastnih brun, katerim se praviloma še dodaja toplotna izolacija. Neizolirane brune sčasoma pokažejo svojo temno plat ne prej kot takrat ko začnejo brune razpokati ali slabeti. Hladen zrak nato predira v notranjost hiše. Verjetno ste že naleteli na lesene hiše, kjer je pozimi ali jeseni enostavno premrzlo za bivanje.

Priporočljivo je dodatno izolirati brunarice po 20 in več letu. S tem ohranimo njeno energijsko učinkovitost. Suhi les lahko doseže toplotno izolacijo do 1.25 z bruno v debelini 1,54 cm. Izolacijski materiali najslabše kvalitete lahko dosežejo dvakrat boljšo vrednost. Uporaba lesenih materialov v kombinaciji s pravilno izolacijo predstavlja idealne pogoje za ljubeč in tople dom.

Izolacija tal v pritličju (brez kleti)

Tla brunarice zaščitimo z izolacijskimi materiali proti zvočnim in vodnim prebojem. Lega hiše, material izgradnje in morebitni podtalni prostori (klet,..) določajo material, ki ga bomo uporabljali in seveda koliko slojev izolacije bo potrebno namestiti. Stare brunarice so ponavadi preproste, zato se bomo lotili izolacije brunarice brez kleti.

Kadar se lotimo izolacije na starogradnji moramo najprej odstraniti stare materiale s tal, vse do betonskega elementa. Nato temeljito počistimo tla in pozorno pregledamo, če je beton raven. Betonski element v pritličju je glavni povzročitelj nabiranja vlage v brunih, ta lahko povzroči sčasoma velike težave za našo leseno kostrukcijo, saj vdira v lesene stene, povzroča propad lesa ter dvig talne obloge. Lotiti se moramo učinkovite hidroizolacijske zaščite.

Hidroizolacijska sredstva najdemo na trgu v presegu. Delimo jih na premaze in kompozicijske trake. Lažje polagamo trakove, vendar priporočamo premaze za področja, ki zahtevajo detajlne oprijeme. Znan hitroizolacijski materiali je bitumen, ki je tudi najlažji in najhitrejši način zaščite. Premaz in trakove varimo na tisti del tal, kjer želimo preprečiti prehajanje vlage. Robovi trakov morajo ob steni vsaj 5 cm gledati s tal. Ob zaključku pokrijemo s folijo. Po uspešni hidroizolaciji, položimo lesene letvice v razmiku 60cm med katere bomo postavljali toplotno izolacijo. Višina letvic bo odvisna od vrste izolacije. Lestvice napolnimo z izbrano toplotno izolacijo, pokrijemo s parno oviro, nanj polijemo še estrih in zaključimo s polaganjem lesenih desk, ki jih pritrdimo na lestvice.

Izolacija strehe z notranje strani

Predpriprave: Posvetujte se s strokovnjakom, obrtnikom ali prijateljem/ico ki je že opravljal izolacijo strehe. Preverite statiko, konsistenco in seveda določite svoj budžet za izolacijo.

  1. Odstranite stari material, staro izolacijo. Ob tej priliki si oglejte tudi kakovost strehe oz. škarnikov.
  2. Namestimo paroprepustno folijo med škarnike.
  3. Med škarnike postavite toplotno izolacijo, optimalno je vgraditi 40 cm ali manj, če je izolacijski material boljše kvalitete.
  4. Parna zapora ali ovira.
  5. Notranja obloga.

Dodatna izolacija na strehe je dobra ideja, saj z zgornje strani prehaja največ hladnega zraka. Stenska izolacija je lahko tanjša, tudi za vaše denarnice.

Izolacija sten z notranje strani:

Navpično postavimo lesene letve. Med letve damo toplotno izolacijo (ponavadi stekleno volno) ker je bolj upogljiva. Lesene letve zapremo z lesenim opažem ali mavričnimi ploščami. Hidroizolacije na stene ne polagamo, saj ne predstavlja kritične točke, obvezno jo pa moramo zavarovati s parno oviro. Ne uporabljajte parne zapore, ki popolnoma prepreči prehajanje vlage. Omogočiti moramo, da para, ki se kopiči v brunarici prehaja do toplotne izolacije in se tam suši. Parno oviro postavimo na notranjo stran toplotne izolacije pred lesenim opažem ali mavričnimi ploščami. Pazljivi moramo biti pri pravi kombinaciji parne ovire in toplotne izolacije, da dosežemo optimalni učinek.