Odškodnina za poškodbo v brunarici

Vprašanje:

Spoštovani,

ker sem pred kratkim imel situacijo me zanima kako je z odškodninsko odgovornostjo če se kdo poškoduje v brunarici? Zavarovalnica krije ali lastnik? V katerih primerih?

Lep pozdrav,
Marko


Odgovor:

Pozdravljeni gospod Marko,

ker niste podali ali vas zanima iz stališča lastnika ali poškodovanca vam odgovarjamo iz obeh stališč.

odgovornost lastnika in pravice poškodovanca se presojajo na podlagi konkretnih okoliščin in po različnih pravnih standardih – predvsem sodne prakse. Ker pri vprašanju niste podali podrobnosti vam bomo skušali odgovoriti s pomočjo primera.

Za primer lahko povzamemo najbolj pogost nezgodo, in sicer padec po stopnicah. Veliko ljudi doživi padec po stopnicah, ko je pri nekomu na obisku bodisi zaradi mokrih in mastnih stopnic bodisi zaradi določene pomanjkljivosti samih stopnic. Če pride do priznanja odgovornosti lastnika nepremičnine za določeno nezgodo obiskovalca, se pridobi odškodninsko upravičenje. Odškodnina se pridobi od zavarovalnice, kjer je sklenjena zavarovalna polica za premoženje nepremičnine. V večini primerov vsaka zavarovalna polica krije tudi odgovornost za poškodbe 3. oseb. To lahko preverite na polici zavarovanja. Če pa nepremičnina ni premoženjsko zavarovana ali zavarovalna polica izjemoma ne krije odgovornosti 3. oseb, se lahko po zakonu pridobi odškodnina neposredno od lastnika nepremičnine.

Gre za krivdno odškodninsko odgovornost v skladu u obligacijskim zakonikom, v kolikor se seveda ugotovi protipravno ravnanje lastnika oziroma imetnika nepremičnine. Protipravno ravnanje pomeni, da je lastnik opustil določeno dolžno skrbno ravnanje po standardih dobrega gospodarja. V konkretnem primeru sama stopnica in stopnišče mora biti narejeno v skladu s priporočili in gradbenimi pravili. To pomeni, da mora biti stopnišče nepoškodovano, imeti mora pravilno nameščeno stransko stopniščno ograjo za oprijem, vsaka stopnica mora imeti protizdrsne trakove ali podlago, stopnice ne smejo biti spolzke, višina vsake stopnice ne sme biti odstopati od pravilnika, ki govori o minimalnih tehničnih standardih objektov, itd.

Vsaka neizpravna stvar, ki spada v sklop nepremičnine in je vzrok za nezgodo obiskovalca, povzroči odgovornost lastnika nepremičnine. Zato pri nas vedno svetujemo, da gradnjo brunarice vedno zaupate kakovostnim izvajalcem in se izogibate “popoldanskim” mojstrom.

Iz stališča poškodovanca je najbolje, da se za podroben nasvet obrnete na eno izmed odškodninskih podjetij. Bodite pa pozorni na to, da izberete podjetje, ki vam storitev zaračuna le v primeru, če odškodnino dobite. Eno najbolj znanih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja s tem je Visoka Odškodnina Planinšec. Glede na situacijo ste lahko upravičeni do več vrst odškodnin, pogosta je odškodnina za poškodbo pri delu, do katere ste upravičeni, če se poškodujete na delu. Kakor omenjeno pa ste lahko upravičeni tudi do drugih odškodnin, kot je zgoraj omenjena odškodnina za poškodbo v brunarici, če se dokaže, da je imela pri gradnji oz. vzdrževanju pomanjkljivosti in ste se poškodovali zaradi tega.

S prijaznimi pozdravi,
ekipa Brunarice.org