Kako se lotiti mašenja velikih špranj in ponovnega barvanja brun?

Vprašanje:

Spoštovani,

V skladu s telefonskim razgovorom vas prosim za dva nasveta oz. pomoč:

1. Pred pol leta smo kupili cca. 20 let staro brunarico. Sedaj opažamo, da so med posameznimi zunanjimi bruni na nekaterih mestih velike špranje, kar zagotovo ni v redu. Prosim vas za nasvet, kako oz. s čim bi te špranje zamašili.

2. Prejšnji lastniki so brunarico barvali na 5 let z Beltonom in Beltopom. Ker vem, da obstajajo tudi kvalitetnejši premazi (Sigma, Sadolin,…) vas prosim za nasvet, s katerim sredstvom naj se lotimo barvanja brun.

Prilagam slike:

Hvala lepa za odgovor!
Lep pozdrav! Aleksander


Odgovor:

Najlepša hvala za Vaše sporočilo. Z veseljem Vam pomagamo.

Največji sovražnik lesenih konstrukcij je vlaga, ki je odgovorna za 70% vseh poškodb na lesu. Špranje med brunami prestavljajo nezaščitena mesta in tako nevarnost gnitja in prhnenja lesa ter z njimi povezanih problemov, kot so gljivice, insekti… Poleg tega lahko na osnovi poslanih fotografij sklepamo, da zaradi omenjene problematike na Vašem objektu prihaja do bistvenih toplotnih izgub.

V tem primeru bi Vam svetovali zapolnitev špranj s posebnim izolacijskim trakom. V tem primeru so Vam na voljo trakovi iz lanenih vlaken ali pa trakovi iz umetnih materialov. Slednji imajo boljše izolacijske lastnosti kot naravni materiali.

Na takšen način boste učinkovito zapolnili špranje med posameznimi bruni.

Medtem pa razpoke v lesu posameznih brun navadno niso problematične. V kolikor v razpokah opazite sledi prhnenja oz. gnitja, potem je večje razpoke (preko 10 mm v globino) smiselno zapolniti z izravnalno maso za les (lesni kit,…).

Na osnovi fotografij, ki ste nam jih poslali, je razvidno, da je les bil zaščiten s premaznimi sredstvi na osnovi lakov. V kolikor nameravate novi premaz enostavno nanesti preko obstoječega, potem je smotrno uporabiti sorodna zaščitna sredstva. „Boljša“ zaščitna sredstva v tem primeru ne bodo učinkovala. Le te je smiselno izbrati le v primeru, da nameravate obstoječo barvo predhodno obrusiti. Glede na stopnjo razpok v samih brunah bi bilo smoterno zaščitni premaz nanesti s pištolo. Takšen nanos učinkoviteje prekrije notranjost razpok (prodre globlje kot nanos z valjčkom ali čopičem), s čimer se bistveno zmanjša potreba po kitanju z izravnalno maso.