Pritrditi brune z vijaki ali ne?

Vprašanje:

Zanimamo se za gradnjo brunarice iz slovenske smreke. Našli smo nekaj privatnikov, ki jih izdelujejo. Vsi brune med sabo nekako pritrdijo z vijaki, le eden jih samo nalaga in seveda pravi, da je tudi tako v redu. Prosim vas za vaše mnenje, saj veste, da vsak svoje delo samo hvali.

Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.


Odgovor:

Spoštovani,

Najlepša hvala za Vaše sporočilo.

Predvidevamo, da se odločate za brunarico iz lepljenega lesa smreke?

V tem primeru “nalaganjem” posameznih brun ni nič narobe. Priporočljivo je skozi križne spoje na kotih brunarice speljati jeklena sidra od slemena do tal (velja predvsem za brunarice z lahko strešno kritino). Na tak način se prepreči morebino “dvigovanje” brun ob močnem vetru in hkrati lahko na takšen način spremljate posedanje Vaše brunarice “v živo” (les se krči in razteza odvisno od relativne vlage v zraku medtem pa je dolžina jeklenih
sider konstantna).

Ali to pomeni, da je dodatno pritrjevanje brun potemtakem bolje? Nikakor ne! Les se v različnih letnih časih različno obnaša in v kolikor ga fiksiramo onemogočimo to naravno “dihanje” lesa, s čimer začnejo bruna kmalu pokati, saj jih zatremo v tem naravnem procesu krčenja in nabrekanja lesa.

Obstaja veliko tehnik fiksiranja posameznih brun. V kolikor nam pošljete fotografije spojev brun prvega in drugega ponudnika, Vam lahko povemo, ali sta obe metodi ustrezni.

S prijaznimi pozdravi,
ekipa Brunarice.org