Kako zaščititi leseno hišo?

Lesena hiša je iz materiala, ki potrebuje zaščito

Plesen, insekti, glive, termiti, bledenje in razpoke so naravne posledice, ki spremljajo starajoče in vremenskim vplivom izpostavljene lesene konstrukcije. Pa vendar jih gradimo z željo, da se nam streha nad glavo ne podre še desetletja po njeni izgradnji. Obiskovalci našega portala pogosto vprašujejo oziroma se velikokrat  obračajo na ponudnike s vprašanjem, kako zaščiti leseno hišo ali brunarico pred kvarnimi vplivi. In mi odgovarjamo.

Kakovostno in dolgotrajno zaščito lesenih hiš lahko dosežemo s pravilno obdelavo naravnega lesa in pravilno izgradnjo ter s pravilnim vzdrževanjem postavljene lesene hiše. V sledečem članku vam bomo predstavili nekatere nasvete in metode kako ohraniti kakovost ter izgled lesene hiše še desetletja po njeni izgradnji.

 1. Pravilna konstrukcijska obdelava lesa

Najcenejša in najučinkovitejša je pravočasno načrtovana konstrukcijska zaščita lesa še preden postavimo leseno hišo. Lotevanje le tega bomo v naslednjem odseku opisali le točkovno, sama kompleksnost ter načini bi potrebovali svoj lasten članek, vendar menim, da si lahko pomagate s predlogi kot iztočnice za nadaljnjo raziskovanje.

 • Izogibajte se legam, ki so izpostavljene močnim vremenskim vplivom
 • Načrtujte tudi ustrezno dolžino napušča, ki lahko zaščiti fasado in teraso
 • Izogibajte se vgradnji velikih oken na tisti strani hiš, ki je še posebej izpostavljena sočni svetlobi.
 1. Žlebovi

Gradite streho s pimernim napuščem in ga dodatno zaščitite z žlebovi, ki se zaključijo z upogibom v spodnjem delu. Želbovi bodo poskrbeli za pravilen odtok vode s strehe. V Sloveniji lahko zaradi večje količine padavin nastanejo stoječe vode ali nalivi ter močno škropenje vode, zato poskrbite za odtočne jaške ali cevi, ter zmanjšajte posledice pri škropenju tako, da pri gradnji upoštevate najmanj 30 cm t.i. vplivne višive zaradi talnega odboja vode.

 1. Kemična zaščitna sredstva za les pred postavitvijo

Kemična zaščitna sredstva izboljšujejo samo kvaliteto in s tem dolgotrajnost lesenih materialov lesene hiše. Povečuje odpornost proti naravnim škodljivcem, ohranjanjajo vlažnosti lesa na 20% in preprečuje nastanek razpok.

Brunarica - Lesena hiša

Lesna impregnacija

Leseni materiali, ki bodo izpostavljeni vlažnim temperaturam in v stiku s tlemi potrebujejo večjo raven zaščite, zato nosilne elemente lesene konstrukcije zaščitite s tehnologijo vakuumske impregnacije, ki jo uporabljamo za leseni material, ki ga želimo zelo utrditi in zaščititi pred kvarnimi zunanjimi vplivi. Deli lesene hiše na prostem kot so fasade, napušči ali ostrešja potrebujejo zaradi manjše izpostavljenosti vplivom vremena milejše impregnacijske metode. Zadostuje že enostavno škropljenje zaščitnega sredstva ali namakanje lesa v impregnacijsko sredstvo.

Vzdrževanje lesene hiše

 1. Skrbite za čistočo

Kadar ocenite, da se na zunanji leseni površini nahaj precej nečistoče to počasi pobrišite z enostavno uporabo metle. Upoštevajte nasvet in redno uporabljajte metlo, saj bo dolgoročno pomenila razliko med plesnivim lesom in kakovostnim. Plesen predstavlja nevarnost za kemično predelane in naravne lesene površine. POZOR: Ne uporabljajte vlažnih krp, ki celo pospešijo nastanek plesni in trohnenje.

 1. Zračite notranjost lesene hiše

Priporočamo, da se ob gradnji posvetujete z izvajalci in po njegovih navodilih napeljete prezračevalni sistem do tistih prostorov lesene hiše, ki so kritično izpostavljeni vlagi. Prostori kot sta kopalnica in kuhinja proizvajajo največ vlage, ki se ali shranjuje v prostoru ali pa odteka preko prezračevalnega sistema. V kolikor nimate prezračevalnih sistemo je priporočljivo, da dnevno večkrat prezračite te prostore, še posebej po uporabi vode. Pravtako nekajkrat na teden prezračite dnevne in spalne prostore. Priporočamo, da pustite okna priprta, če odhajate na daljše dopuste (vendar pazite na varnost hiše). Pomembno je, da zrak ne stoji, ampak kroži.

 1. Pazite na rože

Po možnosti urejajte vrt in okrasno rastlinje rahlo stran od lesene hiše. Sama rastlina ni škodljiva za les, vendar lastniki načeloma zalivajo svoje rože in ga s tem izpostavljajo nepotrebni vlagi, priporočamo, da uporabljate korita za rože, ki jih lahko postavite na balkon ali teraso in tako brezskrbo napašete svoje oči na barvni paleti rož.

 1. Ne polagajte ali naslanjajte nepotrebne materiale na leseno hišo

Prav tako ne priporočamo, da puščate razne drobnine kot so kovinski izdelki, hlodi paleti ali drva pred hišo, pogosto se tam nabira plesen in počasi povzroča trohnenje lesa.  Materiali, ki so vlažni lahko še posebej poškodujejo lesene površine.

 1. Letno preverjajte stanje barve

Vnovičen premaz lahko izvršite kadar ocenite, da se je stanje zaščitnega barvila poslabšalo. Strokovnjaki priporočajo, da to storite 4 leta po izgradnji hiše. Da bi privarčevali se lotite kritične strani hiše, ki je najbolj izpostavljena vremenskim razmeram (sončni sij, vlaga, veter…). S vsakim novim zaščitnim premazom se povečuje njena učinkovitost, kar pomeni da boste podaljšali čas, ko bo potrebno nanesti novi premaz. Načeloma lahko po prvem premazu počakate 8 let preden se lotite drugega sloja.

Upoštevajte naše nasvete, posvetujte se s strokovnjaki o optimalni konstrukcijski zaščiti in seveda, urgentno reagirajte na sumljive spremembe na lesu, če to storite boste še mnoga desetletja uživali v svoji leseni hiši.