Zakaj so lesena okna prava izbira?

Celo danes obravnavamo les kot edinstveno in čudežno surovino, ki jo ciklično obnavlja narava in človeku v roke položi material za izdelovanje unikatnih produktov. Z več stoletno tradicijo je eden najbolj prepoznavnih produktov tudi leseno okno.

Na področju izdelave oken lahko izbirate med celo vrsto različnimi, modernimi materiali, vendar ostajajo najlepši še vedno tisti bivanjski prostori, ki se ponašajo z lesenimi okni. Še posebej danes se obrača trend iz modernih materialov k lesenim. Če se spustimo po poti raziskovanja tega fenomena repopularizacije lesenih oken vidimo, da je razvoj orodij s katerimi izdelujemo lesena okna omogočil konkurenčnost na trgu in s tem dvignil njihovo priljubljenost pri mnogih. Lahko trdimo, da tudi prekomerno nasičen trg z okni iz modernih surovin ni mogel nadomestiti lepote in univerzalnosti lesa. Najlepša okna ostajajo še vedno lesena, kajti les oddaja posebno auro, ki se čuti v domu.

Izbira lesenega okna

Kako izbrati varno in udobno okno?

Najsi prenavljate svoj dom ali ga šele gradite, običajno vas vodi misel na prihodnost in pri tem si postavljajte vprašanje “kako udobno bo moje bivališče v prihajojačih letih oz. desetletjih?” Če želite prijeten bivalni prostor morate premišljeno izbrati surovine, ki jih boste uporabili – še posebej ko je govora o produktih, ki bodo zaščitili vaš dom pred zunanjimi elementi.

Žiljenjska doba lesenih oken

Načeloma se veliko ljudi zanima za nakup lesenih oken, vendar se običajno obotavljajo ker menijo, da ima les krajšo življenjsko dobo od modernih surovin. Čeprav je les res občutljiv, še posebej na vlago se je tveganje le-tega drastično zmanjšalo z razvojem na področju obdelave lesa in njegove zaščite. S primerno zaščito lahko podaljšate trajnost lesenih oken celo do 60 let, pri čemer je odločilna seveda vrsta lesa in zaščita.

Lesena okna so si med seboj zelo različna. Že prvotna izbira lesenega materiala pomeni drugačne načine obdelave in zaščite. Zato je obdelovanje lesa precizna zadeva, ki jo mora obvezno opraviti izkušen obrtnik, ki je opremljen s pravo tehnologijo, kajti slabo obdelan leseni material lahko požira vlago podobno kot goba. Vlaga pa je sovražnik številka ena med dejavniki, ki povzročajo staranje in propad lesa. In tega se danes vsak proizvajalec lesenih oken zaveda. Sodobni leseni okviri so večslojno lepljeni iz istih ali različnih lesenih materialov, z različnimi vgradnimi globinami in izolirnimi materiali. Kakovostno leseno okno ponuja optimalno toplotno in zvočno izolacijo pred zunanjimi elementi in podaljšuje življenjsko dobo lesa.

Estetika

Velika prednost lesenih materialov je njihova prožnost in prilagodljivost. Nekateri naročniki lesenih oken se pogosto odločijo za tovrsten material, ker vedo, da je z lesenimi surovinami lažje manipulirati. Medtem, ko so moderne surovine precej rigidne in neprimerne za okna posebnih oblik, lahko pustite na lesenih svoj unikaten pečat. Okna z zaobljenimi okviri, s posebnimi motivi in zarezami, s polkrožnimi vijugami. Svoj pečat pustite tudi kadar nanesete zaščitno barvilo, obstaja paleta obstoječih barv, ki bodo skladno z vašimi predstavami ustrezno odsevala vez med notranjim in zunanjim okoljem.