Koliko dela je potrebno vložiti v nego in zaščito lesa starejše brunarice?

Vprašanje:

Spoštovani!

Razmišljam o nakupu stare-obnovljene brunarice. Skrbi pa me, koliko dela je potrebno vložiti za nego in zaščito lesa v nadaljnjem. Torej, kakšne obvenosti bom imela okoli tega, da mi hiža ostane zdrava in v dobrem stanju.? Ali jo treba vsako leto z čem premazovati (zunaj in notri) in kaj podobnega je treba postoriti?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Kornelija, Brežice


Odgovor:

Najlepša hvala za Vaše vprašanje. Poskušal Vam bom odgovoriti karseda preprosto in praktično.

Najprej se posvetimo zunanji fasadi.

V kolikor je dotična brunarica že od vsega začetka bila zaščitena s kakršnim koli premazom za les (v 99% vseh starejših brunaric je temu tako), potem jo bo potrebno premazati na vsake 3 leta.

V kolikor je dotična brunarica bila deležna globinske impregnacije zunanje fasade z borovimi spojinami, in to preden je bil les vgrajen (cca. 1% starejših brunaric), potem Vam zunanje fasade takšne brunarice ni potrebno premazovati oz. negovati. Naravna sivina, ki jo takšen les z leti pridobi, je njegova lastna zaščitna plast, ki je ne smemo »zapacati« z zaščitnimi sredstvi za les. V takšnem primeru bi bila uporaba mastnih zaščitnih sredstev oz. premazov za les škodljiva za naravno klimo lesenega objekta.

Kot vidite je nega zunanje fasade odvisna od izvirne termobiološke zaščite lesa brunarice.

Pokukajmo sedaj še na področje notranje nege.

V kolikor je notranjost brunarice prav tako lesena (naj si bodo lesena debla ali opaž za katerim se nahaja izolacija) takšnih sten nikar premazovati. Takoj ko boste les v notranjosti brunarice premazali z zaščitnim sredstvom, boste uničili naravno sposobnost neobdelanega lesa, da vpija strupe in odbija prah. Lesa v notranjosti brunarice ne »negujemo«, saj neobdelan les neguje samega sebe. Izjema so seveda prostori z nadpovprečno izpostavljenostjo vlagi, kot je naprimer kopalnica.

Ravno zaradi tega je pri brunaricah odločilnega pomena dobra izolacija in redno zračenje. Na takšen način bo les v notranjosti ostal zdrav.

Zdaj pa še nekaj o stroških nege brunarice.

Predvidevajmo, da je bila zunanja fasada Vaše bodoče brunarice že od vsega začetka zaščitena s premaznimi sredstvi za les. V večini objektov starejših od 10 let je temu tako.  Potemtakem Vas bo svež premaz takšne brunarice (govorimo izključno o zunanji fasadi brunarice srednje velikosti) stal z delom vred nekje okoli 500 eur. V to je zajeta povprečna cena zaščitnega premaznega sredstva za les in delo, v kolikor boste najeli delavca. Prednost lesene fasade v primerjavi z mineralnimi ometi zidanih objektov je tudi ta, da za nego tovrstnega objekta ne potrebujete »strokovnjakov« s posebnimi stroji,… Vse kar potrebujete je premaz za les, varno lestev, čopiče oz. valjček in delovne roke.

Neglede na to, da je zunanjo fasado priporočljivo premazati vsake 3 leta, pa to priporočilo nikakor ni obveza. Precej je odvisno od lege samega lesenega objekta in izpostavljenosti zunanjim vremenskim vplivom. Hiše z daljšim napuščem in z ustrezno konstrukcijsko zaščito lesa bodo bržkone potrebovale osvežitev zaščite šele vsakih 5 let ali celo kasneje. Pri oceni, kdaj bi bilo potrebno obnoviti zunanjo zaščito lesa, bodite povsem praktični. Hitra vizualna ocena stanja premaza na izpostavljenih deli hiše bo dovolj za sprejem odločitve, ali je čas za nov premaz ali ne.