Izbrati brunarico iz naravnih okroglih debel ali brunarico iz lepljenega lesa?

Vprašanje:

Spoštovani,

najprej hvala za poslane nasvete, ki so mi zelo koristili, in mi še bojo, preden se odločim za nakup brunarice iz masivnega lesa. Nagibam se k nakupu masivne brunarice iz domače smreke, okrogla masivna bruna, dimenzije tudi od 40-60 cm( ki so bolj zdrava, saj niso lepljena, pa tudi lepša; vsaj meni je tip kanadske variante zelo všeč).

Po drugi strani pa nekateri menijo, da so masivna, lepljena bruna kvalitetnejša. Ker sem že nekaj časa “na trgu” ( zanimam se in sprašujem), sem opazil, da je ogromno bleferjev, ki bi se radi ukvarjali s temi storitvami.

Skratka, nameravam zgraditi cca 150 m2 veliko brunarico, brez kleti. Spodnji prostori: (dnevna soba, kuhinja, jedilnica) – vse en prostor, wc in utility posebej. Mansarda – 3 spalnice, galerija.

V zvezi z napisanim Vas vljudno prosim za odgovore na naslednja vprašanja:

 • okrogla bruna?
 • masivna, lepljena bruna? ( katero dimenzijo, 14 cm, 18 cm, 21 cm) priporočate?
 • koliko visoka mora biti betonska plošča – 40 cm?
 • v kašnem času je, po vašem mnenju, realni čas vselitve ( od podpisa pogodbe do izdelave na ključ – do vselitve)?
 • kakšna je, po vašem mnenju, cena m2 na ključ?

Najlepša hvala!
Brane


Odgovor:

Pozdravljeni Brane,

Najlepša hvala za prijazne besede. Veseli nas, da se odločate za lesen objekt. S tem korakom boste naredili nekaj dobrega tako za lastno zdravje kot za naravo. Z veseljem Vam poskušamo pomagati. Brunarice iz okroglih debel vsekakor bolj izstopajo, kot brunarice iz lepljenega lesa. Glede razlike v kakovosti med lepljenim lesom in naravnimi brunami pa je potrebno izpostaviti nekaj dejstev.

Odlike objekta iz naravnih okroglih brun so:

 • Estetika – za mnoge so lesene hiše iz celih brun edine prave “brunarice”.
 • Prestiž – uporaba okroglih brun primerne kakovosti neprimerno podraži objekt, s čimer takšna lesena gradnja postane tudi močan statusni simbol.
 • Biološka neoporečnost – v kolikor se pri celotni gradnji dosledno uporablja naravne materiale, je takšna lesena hiša edina prava “bio-hiša”.
 • Bio hiše iz okroglih brun dolgo ohranjajo svojo vrednost in so v primeru kasnejše prodaje boljša finančna naložba.

Slabosti objekta iz naravnih okroglih brun so:

 • Toplotna izolacija – pri gradnji “prave” naravne brunarice iz okroglih debel navadno ne dodajamo posebne notranje toplotne izolacije saj bi s tem zakrili okrogla debla v notranjosti prostorov, ki takšni brunarici dajejo svoj čar. Seveda obstaja možnost postavitve dvojne stene z vmesno izolacijo, kar pa lahko tudi za 2x podraži ceno objekta. Velja omeniti da tudi najdebelejša debla ne bodo nudila toplotne izolacije primerljive npr. z 20 cm kamene volne, ki jo navadno uporabimo pri klasični zidani hiši in pri notranji izolaciji brunarice iz lepljenega lesa. 20 cm kamene volne nudi toplotno izolacijo primerljivo z  brunarico iz okroglih brun preseka 60 cm.
 • Pokanje lesa – bruna pokajo, razpoke pa postanejo odlično zatočišče za škodljivce, izpostavljenost vremenskim vplivom se poveča, nevarnost toplotnih izgub zaradi razpok se dodatno poveča.
 • Cena – ravno zaradi pokanja, je pri gradnji z okroglimi bruni potrebno paziti na gostoto lesa, na čas sečnje in na lokacijo sečnje lesa uporabljenega za gradnjo. Takšen les je neprimerno dražji od lepljenega lesa.
 • Vzdrževanje – zunanja površina takšne fasade je večja od ravnih ploskev. Zato je vzdrževanje takšne fasade zahtevnejše in posledično tudi dražje.

Odlike objekta iz lepljenega lesa so:

 • Les ne poka.
 • Lažje je sestaviti oblikovno zahtevnejše arhitekturne elemente.
 • Cena – neprimerno cenejši kot objekti iz naravnih okroglih debel.
 • Enostavnejša in cenejša notranja ureditev – ravne ploskve.
 • Enostavnejša, učinkovitejša in cenejša toplotna izolacija.

Slabosti objekta iz lepljenega so:

 • Hiše iz lepljenega lesa ne moremo označiti za „bio hišo“ vse dokler v procesu lepljenja ne bodo uporabljene izključno lepila na naravni osnovi.

V kolikor denar ne predstavlja nikakršne ovire, potem bi se bržkone vsak odločil za brunarico iz naravnih okroglih debel. Vendar takšna brunarica ne bo “kakovostnejša” od brunarice iz lepljenega lesa, v kolikor kakovost razumemo kot fizično odpornost na staranje in vremenske vplive. Za nekoga, ki pri gradnji svojega novega doma iz lesa ne sprejema nikakršnih kompromisov pri uporabi ekološko in zdravju neoporečnih materialov,  je izbira visokokakovostnih naravnih okroglih debel seveda primernejša.

Katera je najprimernejša dimenzija lepljenega lesa?

V kolikori imate na razpolago omenjene tri dimenzije, bi se vsekakor kazalo odločiti za najdebelešjo varianto. Zakaj? Bolj kot je debela stena fasade, več svobode boste imeli pri vzdrževanju takšnega objekta. Morebitne poškodbe, prhnenje,… bo enostavno mogoče odstraniti, obrusiti, zapolniti in premazati. Na dolgi rok je debelejša stena primernejša ravno zaradi vzdrževanja. Navkljub prepričanju mnogih zunanja fasada ne doprinaša bistveno h kakovosti bivalne klime v notranjosti (v kolikor je hiša znotraj dodatno izolirana). V tem primeru večina lastnosti lesa kot so “vpijanje strupov” izhaja iz lesenih površin v notranjosti objekta. Pretok zraka med zunanjo leseno steno preko notranje izolacije in notranjo leseno steno je minimalen in zanemarljiv. Večino absorpcijskih sposobnosti lesa tako odpade na les v notranjosti objekta. In še pri tem naj omenim, da absorbcijska sposobnost lesa poteka od zunanje površine do nekje 1,5 cm v globino lesa.

Koliko mora biti visoka betonska plošča?

Višina 40 cm bo povsem dovolj v kolikor bo poskrbljeno za dodatno tehnično zaščito lesa. To pomeni, v kolikor bo napušč dovolj dolg (1 m pri Vaše tipu objekta) in v kolikor boste okoli betonske plošče poskrbeli za ustrezno drenažo. Najprimernejše bi bilo v širini okoli 50 cm okoli betonske plošče poskrbeti za drenažo z nasutim drenažnim peskom. Zakaj? Drenaža bo poskrbela za učinkovito odvodnjavanje in beton se tudi v primeru kasnejše poškodbe hidroizolacije ne bo napijal z vlago. Pesek pa bo poskrbel, da bodo padavine hitro poniknile in se ne bodo odbijale od tal (ali kapljale v luže okoli hiše) in tako brizgale na leseno fasado, četudi je ta 40 cm od tal.

Kakšen je realni čas vselitve?

Po izkušnjah sodeč se čas vselitve od podpisa pogodbe do vselitve razteza vse do 4 mesece. Pri tem Vam priporočamo da se gradnje objekta lotite v toplešjih letnih časih. Ne nasedajte obljubam vselitve v 6-8 tednih. Vsak lesen objekt potrebuje čas, da se enakomerno posede. V kolikor izvajalec ne nudi objektu 1 mesec časa za posedanje v toplešjem letnem času, boste z objektom na ključ vse prej kot zadovoljni. Posedanje je ključnega pomena in zelo odvisno od lege samega objekta.

Kakšna je cena kvadratnega metra lesenega objekta na ključ?

Takšna vprašanja so zelo nehvaležna, saj je veliko odvisno od Vaših lastnih zahtev, želja in od izvajalca samega… Kakovosten objekt na ključ iz lepljenega lesa boste dobili že za 700-800 €/m2. Pri objektih iz okroglih debel lahko računate na dvakratno ceno.

S prijaznimi pozdravi,

Sebastjan Stjepanovic
Brunarice.org