Vzdrževanje lesenih oken

Vzdrževanje oken

Lesena okna

Lesena okna so postala tako kvalitetna, da je postalo njihovo vzdrževanje zelo enostavna in hitra naloga. Še posebej, če je zunanji del lesenega okna, ki je najbolj izpostavljen vremenskim vplivom, obdan in zaščiten z aluminijem ali PVC materialom.

Kljub minimalnemu vzdrževanju, je le to nujno potrebno, da bi okna ohranili kakovostna in bi nam služila še mnogo let. Paziti moramo torej, da okna vsaj enkrat letno pregledamo, ali je prišlo do kakšnih večjih napak (npr. v primeru toče) in prebarvamo z zaščitnim premazom.

Ponoven nanos zaščitnega premaza poteka na sledeči način: Okno najprej očistimo, sledi brušenje okvirjev in nato nanos najprimernejšega premaza. Kateri premaz uporabiti je najboljše povprašati proizvajalca vašega lesenega okna. Vsak proizvajalec bi vam moral posredovati podatke o vzdrževanju njihovih oken.

Ne smemo pozabiti tudi na čiščenje lesenih oken. Vsaj dvakrat letno je priporočljivo okna očistiti prahu, morebitnih žuželk ali drugih umazanij, ki se lahko naberejo na oknu. Pri tem uporabljamo blag detergent in vodo. Čiščenje je pomembno predvsem za preprečitev pojava zelenih alg ali gliv, saj tudi ta lahko poškodujejo zaščitni premaz.

Na kaj vse moramo biti pozorni pri pregledovanju lesenih oken:

  • Pomembno je da preverimo stanje premaza. Če opazimo da se premaz lušči ali je razpokan, je to čim prej potrebno popraviti.
  • Pomembno je da preverimo polnilo za zaščito čel in spoj. Če opazimo kakršne koli nepravilnosti, moramo polnilo odstraniti in ponovno nanesti.
  • Preveriti moramo ali so vijaki v pravilnem položaju.
  • Preveriti moramo ali ni prišlo do okvare na tečajih in ročajih oken. Da ne bi prišlo do tega, jih moramo namazati z oljem ali mastjo.
  • Preveriti moramo oprijem silikona na steklu. Okensko tesnilo moramo vsaj enkrat letno obrisati s smukcem, da bi preprečili stik tesnila s premazano površino.

Za podrobnejše informacije o vzdrževanju oken, se obrnite na proizvajalca vašega okna: Okna Marles.