Prenova lesenega okna

Lesena okna je na vsake toliko časa potrebno prenoviti oziroma nanesti zaščitni premaz. Nekega splošnega priporočila, kako pogosto je potrebno lesena okna premazati ni, saj so vremenski vplivi in obremenitve, ki delujejo na okno lahko zelo različni. Načeloma velja, da se okna barvajo, kadar lesk površine okna ni več tak, kot bi moral biti ali če se pojavijo razpoke in poškodbe. Pri obnovi okna je najbolj priporočljivo uporabiti izdelke, ki jih je uporabil proizvajalec lesenega okna.

Prenova oken

Priporočljivo je redno pregledovanje oken, da bi preprečili večje uničenje lesenega okna. Poškodbe kot so praske ali poškodbe, ki nastanejo zaradi toče, lahko povzročijo visoko vlažnost v vrhnjih plasteh lesa ter luščenje teh plasti. Zato je take poškodbe potrebno čim prej sanirati.

Pomembno je, da se prenove ne lotimo kadar je temperatura zraka pod 8 °C in kadar je relativna vlažnost 80%. Paziti moramo tudi, da med prenavljanjem ni močnega sonca.

Preden začnemo z prenovo, moramo zaščititi tečaje mehanizmov in ročaje. Pred nanašanjem barve, moramo površino očistiti z detergentom in vodo.

Kako bo potekala obnova lesenega okna, je odvisno od poškodbe okna:

Če površina ni poškodovana in je potreben le nanos premaza, da bi okno izgledalo bolj sveže:
Izberemo želeno barvo in sijaj premaza ter s čopičem nanesemo dve plasti . Preden nanesemo drugi premaz, se mora prvi sušiti vsaj 4 ure.

Če se je premaz začel luščiti, les pa je nepoškodovan:
Premaz, na mestih kjer je poškodovan obrusimo s finim brusnim papirjem. Pri tem moramo paziti da ne poškodujemo osnovnega laka. Nato površino očistimo, zbrišemo prah, operemo. Sledi nanos dveh plasti premaza. Preden nanesemo drugi premaz, se mora prvi sušiti vsaj 4 ure.

Če je premaz zelo poškodovan (zareza ali luknja v premazu):
Premaz je potrebno popolnoma prenovit. Celotno površino najprej obrusimo s grobim brusnim papirjem, nato pa še s finim. Nato površino očistimo, zbrišemo prah, operemo. Sledi nanos impregnacije. Počakamo da se popolnoma posuši. Po želji lahko nanesemo temeljno barvo in nato na posušeno temeljno barvo nanesemo dve plasti premaza. Preden nanesemo drugi premaz, se mora prvi sušiti vsaj 4 ure.

Če je premaz razpokan lahko vlaga pride do spojev ter tako uniči les:
Premaz je potrebno popolnoma prenovit. Celotno površino najprej obrusimo s grobim brusnim papirjem, nato pa še s finim. Nato površino očistimo, zbrišemo prah, operemo. Nanesemo impregnacijo in počakamo da se posuši. Če želimo ojačati oprijem in intenzivnost barve, nanesemo temeljno barvo. Zaščititi moramo čela in spoje. Zato nanesemo sredstvo za zaščito čel in spojev. Odvečno maso (ki ostane na površini) odstranimo s krpo ki smo jo pred tem navlažili ali z za to namenjeno lopatko. Ko se posuši, nanesemo dve plasti premaza. Preden nanesemo drugi premaz, se mora prvi sušiti vsaj 4 ure.

Za podrobnejše informacije o prenovi lesenega okna, se obrnite na proizvajalca vašega okna: Okna Marles.