Lepljen les ali masivna debla

Brunarica iz lepljenega lesa ali iz masivnih debel – katera je boljša?

Lepljen les se izdeluje iz izbranih smrekovih desk in se ga pogosto uporablja pri izgradnji lesenih hiš ter brunaric. Pri izbiri ustreznih smrekovih desk za lepljenje v večslojni lepljen les, se izločijo tisti kosi, ki bi lahko slabo vplivali na konstrukcijo končnega izdelka in kosi, ki bi lahko estetsko motili izgled končnega proizvoda.

Brunarica Iz Masivnih Hlodov

Brunarica iz masivnih hlodov Photo by Ezioman via Flickr

Lastnosti masivnih debel v gradnji lesenih konstrukcij

Običajni smrekov les, masivni les (debla iz masivnega lesa), ki se ga pogosto uporablja v gradbeništvu in krovstu, se po vrgradnji močno suši, skrči in cepi. Pogostokrat se po sušenju tudi zvije. Običajen masivni les je v strukturi nehomogen, s pokanjem in zvijanjem pa končna konstrukcija izgubi načrtovane fizikalne ter termične lastnosti. Zaradi tega se v gradnjibrunaric  z običajnim lesom (iz masivnih brun) težko izognemo uhajanju toplote, vdoru vlage in pogostejšim napadom škodljivcev.

Prednosti lepljenega lesa v gradnji lesenih konstrukcij

Brunarica Iz Lepljenega Lesa

Brunarica iz lepljenega lesa Photo by George Eastman House via Flickr

Lepljen smrekov les je sestavljen iz tehnično sušenih smrekovih desk. Pri tem se izločijo takoimenovani »šibki kosi«, ki bi s smolnatimi mesti in vraščenim lubjem ter vejami in grčami lahko negativno vplivali na stabilnost ali izgled brunarice. Večslojno lepljen les je sestavljen iz ločeno sušenih smrekovih kosov, ki jih je lahko kontrolirano sušiti na želeno vlažnost brez da bi se v njem pojavile razpoke. Posamezni kose se zlahka zlepijo v trdno leseno konstrukcijo, ki se ne zvija, ne poka in lahko prenese bistveno višje obremenitve kot masivni les. Kadar govorimo o gradnji brunaric in hiš iz lesa ne gre pozabiti na dejstvo, da je lepljen les tudi precej cenejši od masivnega lesa ali naravnih debel. Omeniti velja tudi oblikovalske prednosti lepljenega lesa. Pri konstrukcijah iz masivnih debel smo omejeni v izdelavi zahtevnejših arhitekrutnih oblik, medtem ko lahko z lepljenim lesom oblikujemo domala karkšnokoli leseno konstrukcijo.


Slabosti lepljenega lesa v primerjavi z masivnimi debli pri izgradnji brunaric

Že samo ime »lepljen les« nam pove, da je v procesu nastajanja takšne lesene konstrukcije potrebno uporabljati močno vezivno sredstvo za les – specialno lepilo za izdelavo večslojnega lepljenega lesa. Različni ponudniki lesenih brunaric uporabljajo različne tehnologije lepljenja lesa. Vendar so tudi najsodobnejša lepila še vedno sestavljena iz nevarnih spojin, ki lahko še leta po postavitvi lesenega objekta hlapijo v ozračje. Zato lahko kot popolnoma biološke označimo samo brunarice sestavljene iz masivnih debel.

Primerjalna tabela prednosti/slabosti lepljenega lesa v primerjavi z masivnimi debli pri gradnji brunaric.

Lastnost Lepljen les Masivna debla
Trdnost konstrukcije +
Cepljenje/Pokanje +
Termoizolacijske lastnosti +
Oblikovalska prožnost +
Izpostavljenost zunanjim vplivom +
Biološka neoporečnost +
Cena +